Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Mardinli tavus kuşu, bu kez Hindistan’da uçtu

Mardin’de, yaptığı bir birinden

Mardin’de, yaptığı bir birinden ilginç, renkli ve sihirli uçurtmalarla dünya çapında üne kavuşan, 33 ülkedeki 40 festivale katılarak birçok madalya kazanan dünya uçurtma şampiyonu Zahit Mungan (33), Hindistan’daki Uluslararası Uçurtma Festivali’nde yoğun ilgi gördü, yeni davetler aldı.

Mardinli Zahit Mungan’ın 6 yaşındayken, ip bağladığı naylon poşeti uçurarak başladığı tutkusu, zamanla sanata dönüştü. Hayalleriyle, dikiş makinesinin başına geçerek, el emeği göz nuru uçurtmalar yapan Mungan, artık tüm dünyanın tanıdığı bir sanatçı. 2023 yılında uçurtmanın başkenti Çin’deki Weifang Uluslararası Uçurtma Festivali’nde altın ve bronz madalyaya layık görülen Zahit Mungan, 33 yaşında olmasına rağmen şuana kadar 33 ülkeyi gezerek hem ülkesini hem de memleketini tanıtmış. Mungan, atölyeye çevirdiği doğup büyüdüğü evde yurt dışından gelen turistleri ağırlıyor.

MARDİNLİ TAVUS KUŞU, HİNDİSTAN’DA BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

Kırkyama tekniğiyle 2 bin parçayı bir araya getirerek 5 ayda hazırladığı tavus kuşunu 10-20 Ocak tarihleri arasında Hindistan semalarında uçuran Mungan, büyük ilgi gördü. Hindistan’ın Ahmedabad kentinde düzenlenen Uluslararası Uçurtma Festival’den (International Kite Festival) memleketi Mardin’e dönen Mungan, gazetecilere konuştu. Yaptığı uçurtmalarla şu ana kadar 33 ülke gezen Mungan uçurtmanın kendisi için özgürlük, tutku ve rüzgarı temsil ettiğini söyledi.

 ‘UÇURTMA KÜLTÜRÜNÜ YAŞATMAYA ÇALIŞIYORUM’

Uçurtmanın Mardin’de bir gelenek olduğuna değinen Mungan, baharın gelmesiyle bütün günlerini damlarda uçurtma uçurarak geçirdiklerini söyledi. Mardin’in değerlerini, objelerini ve hikayelerini uçurtmalarıma yansıttığı atölyesinde çocuklara kaybolmaya yüz tutmuş uçurtma geleneklerini anlattığını belirten Mungan, “Çocuklara ayrıca sinema salonunda uçurtma belgeseli izlettiriyorum ve daha sonra aşamalı bir şekilde uçurtmalarını yaparak tekrardan damlarda uçuruyorlar. Buradaki kültürü dediğim gibi yaşatmaya çalışıyorum.” dedi

‘DÜNYANIN BİRÇOK YERİNDEN DAVETLER ALIYORUM’

Uçurtmalarında kültürel değerler üzerinde çalıştığını söyleyen Mungan, Ezidilerin inançlarında kutsal bir hayvan olan Melek Tavus kuşu uçurtması ile geçen yıl Çin’deki festivalde ödül aldığını belirten Mungan, şu ifadelere yer verdi:

“Orada dünyanın en büyük uçurtma festivali yapılan bir Weifang şehrinde yapılıyor. Orada geçen sene 3 tane ödül aldım. Altın Madalya da dünya birincisi oldum. Estetik dalında da bronz madalyayla ödül aldım. Onun haricinde çevrimiçi festival yapıldı, onda da aynı şekilde ödül aldım. Tabi bunları yaparken dünyanın birçok yerinden davetler alıyorum, festivallere katılıyorum.”

‘TEK GÖKYÜZÜ TEK DÜNYA’

Hindistan’da katıldığı festivalden de bahseden Mungan, Hindistan’ın Ahmedabad kentinde 10 gün süren festivalde 4 şehirde etkinliklerin düzenlendiğini ifade etti.

Mungan, son olarak şunları söyledi: “Dünyanın en büyük uçurtma festivallerinden bir tanesidir. Çok renkli bir festivaldi. Bende Melek Tavus uçurtmasını götürdüm. 10 gün orada kaldık, 4 şehir gezdim. Çünkü tavus kuşu uçurtması dünyada çok büyük ses getirdi. Hindistan’dan 2 davet daha aldım. Sadece Hindistan değil dünyanın birçok yerinden davetler alıyorum. Tabi ben dünyanın her yerinde Tavus Kuşu uçurtmasını uçurmayı hedefliyorum. Ülkem adına uçurtma kültürünü Türkiye’ye ve Dünya’ya tanıtmayı hedefliyorum. Tek gökyüzü tek dünya…”

Baywin güncel giriş.