Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bereketli topraklarda buğday hasadı bitti, mısır ekimi başladı

Mardin Ovası’nda buğday hasadının

Mardin Ovası’nda buğday hasadının ardından ikinci ürün olarak mısır ekimine başladı. Yaklaşık 800 bin dönüme ekilmesi öngörülen mısırda 1 milyon ton rekolte bekleniyor.

Mezopotamya bölgesinde bulunan ve geniş tarım arazileri ile verimli topraklara sahip Mardin Ovasında, yaklaşık 3 milyon dekar tarım alanının 2 milyon dekarında ekimi yapılan buğdayda hasat çalışmaları bitti. Buğday hasadının ardından ikinci ürün olarak mısır ekiliyor. Tarımın lokomotif sektör olduğu Mardin’in Kızıltepe ilçesinde hasadın bittiği alanlarda tarlalarını süren çiftçiler, ikinci ürün olarak mısır ekimine başladı. Yaklaşık 800 bin dönüme ekilmesi öngörülen mısırda 1 milyon ton rekolte bekleniyor.

40 DERECEYİ AŞAN SICAKLIĞIN ALTINDA ÇALIŞMAK KOLAY DEĞİLDİR’

Ücret karşılığında mısır ekimi yapan ve yaklaşık 40 yıldır mibzercilik mesleğini icra ettiğini ifade eden Reşat Sevgi, “Mesleğimiz zordur ama zevklidir. Zaten işimden zevk almasaydım bırakırdım. 40 dereceyi geçen sıcaklığın altında çalışmak kolay değildir, çok zordur ama insan işini severek yaptı mı ona zor gelmiyor.” dedi.

‘ÇİFTÇİLER BİRAZ TEDİRGİNDİ’

Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi de çiftçilerin mazot, gübre ve tohum gibi yüksek girdi maliyetlerine rağmen ekim yaptığını söyledi. Erbeyi, “Bereketli Mardin Ovası’nda buğday hasadının ardından ikinci ürün olarak mısır ekiliyor. Ekim çalışması bazı bölgelerde bitti, ancak bazı bölgelerde halen sürüyor. Gecikmesinin sebebi de elektrik şirketinin ‘enerji vermeyeceğim’ açıklaması oldu. Bu sebepten dolayı çiftçi biraz tedirgindi. Bu yüzden ekimini geç yaptı. İlk başta ekilen yerlerde mısır filizlenmeye başladı. Bazı bölgelerde halen tohum toprak altında filizlenmeyi bekliyor. Umarız ki, bir yanlış yapılmaz. Devletimiz de buna izin vermez. Çiftçi sulamasını yapmak zorundadır. İnşallah sorunsuz ve sıkıntısız bir ekim dönemi geçiririz ve çiftçi hasadını yapar, ülkenin 81 iline mahsulünü gönderir. Burada toprağın ekilmesinde sadece çiftçilerimiz kazanmıyor, ülke kazanıyor, ülke ekonomisi katkı sağlanıyor. Mısır ekimi, Mardin Ovası’nda sona gelindi, sulamalar peyderpey devam ediyor. Çiftçimiz mazot, gübre, tohum gibi yüksek girdi maliyetlerine rağmen ekimini yapıyor, inşallah bir sıkıntı olmaz, sıkıntı yaşamaz ve güzel bir verim alır.” diye konuştu.

Baywin güncel giriş.