Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yağışlar mısır hasadını geciktirdi

Türkiye’nin hububat ihtiyacının önemli

Türkiye’nin hububat ihtiyacının önemli bölümünün karşılandığı 3 milyon dönüme sahip Mardin Ovası’nda buğdaydan sonra ikinci ürün olarak ekilen mısırın hasadı, yağışlar nedeniyle gecikti.

Mezopotamya’nın en verimli topraklarını bünyesinde barındıran Mardin Ovası’nda buğdaydan sonra ikinci ürün olarak yaklaşık 1 milyon dekar alanda yetiştirilen mısırda hasat sürüyor. Geçen yıla göre yüksek verim elde edilen ve bereket yılı yaşandığı mısırın hasadının sonunda 2 milyon ton ürün elde edilmesi bekleniyor.

Mardin’in Kızıltepe, Derik, Nusaybin ve Artuklu ilçelerinde ekilen ve bölgede ‘sarı altın’ olarak nitelendirilen mısırın hasadı, biçerdöverlerle yapılıyor. Hasat edilerek kamyonlarla Kızıltepe Hububat Ticaret Merkezi’ne getirilen ve ambarlarda muhafaza edilen mısır, buradan da peyderpey Türkiye’nin birçok yerine gönderiliyor.

‘STRATEJİK ÜRÜN OLAN MISIRDA 2 MİLYON TON ÜRÜN ELDE EDİLMESİNİ BEKLİYORUZ’

Hububat Ticaret Merkezi Başkanı Mehmet Şerif Öter, mısırın stratejik bir ürün olduğunu, öneminin bilinmesi gerektiğini söyledi. Öter, “Mısır hasadımız zamanında başladı. Ancak yağışlar nedeniyle hasat bitmiş değil. Buranın mısırı ikinci ürün olarak hasat ediliyor. Bu topraklar, dünyanın en verimli topraklarıdır. Önce buğday etkiliyor, Haziran’da buğday bitiminden hemen sonra mısır ekimi gerçekleşiyor. Mısırın önemini bilmemiz lazım, çünkü bir ülke ihtiyacıdır. Mardin’in Kızıltepe, Derik, Nusaybin ve Artuklu’da ilçelerinde hasadı süren mısırdan 2 milyon ton ürün elde edilmesini bekliyoruz. Yağ sektörü başta olmak üzere nişasta, irmikte ve hayvan yeminde kullanılıyor. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) mısır alım fiyatının ton başına 6 bin TL olarak belirlemiş, çiftçi 5 bin 700’e satıyor. Bunun bin lirasından fazlası neme gidiyor. Çünkü hiçbir mısır, 20 nemin altında değil. Bu yüzden çiftçi 4 bin 700’e satmak zorunda kalıyor. Buda zarardır. Hükümetimizin gerekli düzenlemeleri yapması gerekir. Girdi maliyetleri konusunda destekleyici önlemlerin artırılmasını istiyoruz.” dedi.

 

Mavibet güncel giriş.