Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yeni varyant OMİCRON: Neler biliyoruz ve nelere dikkat edilmeli?

Güney Afrika’da ortaya çıkan

Güney Afrika’da ortaya çıkan Covid-19’un Omicron varyantının görüldüğü ülke sayısı artıyor. Özel Kızıltepe İpekyolu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Şemsi Kalkan, Türkiye’de de görülen Omicron varyantıyla ilgili Mardin İpekyolu Gazetesinin sorularını cevaplandırdı.

İşte o söyleşi…

Omicron varyantı nedir?

Covid-19 virüsü devamlılığını sürdürmek için ilk ortaya çıktığı günden günümüze kadar mutasyon geçirmeye devam etmektedir. Omicron varyantı da bu mutasyonların sonuncusudur. Omicron varyantı 2021 yılının son çeyreğinde yani 11 Kasım’da Güney Afrika’da tespit edildi ve 24 Kasım 2021’de Dünya Sağlık Örgütü’ne bildirildi. Diğer varyantlara göre daha bulaşıcı olan ama daha hafif hastalığa neden olduğu belirlenen Omicron, Covid-19 hastalığına neden olan SARS-COV2 virüsünün tüm dünyada yayılmakta olan mutasyona uğramış yeni varyantıdır.

Omicron varyantının diğer varyantlardan farkı nedir?

Yapılan araştırmalara göre; Omicron varyantı diğer varyantlara göre daha bulaşıcıdır. Ancak Omicron varyantı ile ilgili olarak diğer varyantlara göre biraz daha hafif seyreden bir enfeksiyona yol açtığı söylenebilir. Fakat bu durumun Omicron varyantının tehlikesiz bir varyant olduğu anlamına gelmemesi gerekir. Maske, mesafe, hijyen önlemlerinin ihmal edilmeden uygulanması, aşıların yaptırılması gerekir. Özellikle altta yatan ciddi hastalıkları olan kişiler, 65 yaş üzeri yaşlı bireyler Omicron varyantının da ciddi hastalık, yoğun bakım tedavisi ihtiyacı ve ölümlere neden olabileceğini bilerek önlem almalıdır.

Omicron varyantı nasıl bulaşır? 

Covid-19’un mutasyon geçirerek ortaya çıkan yeni varyantlarının bulaşma şeklinde belirgin bir fark bulunmamaktadır. Covid-19, enfekte bir kişinin virüsü taşıyan damlacıkları ve küçük parçacıkları solunum yoluyla dışarı atmasıyla toplumda yayılır. Bu parçacıklar başka kişiler tarafından solunabilir veya göz, burun ağız mukozasına temas edebilir ya da çevre yüzeyler virüs taşıyan solunum salgıları ile kirlenebilir. Bu salgılarla temas eden ellerin ağız, göz veya burun mukozası ile temas etmesi de bulaşmaya neden olabilir. Bulaşma en çok 2 metreden daha yakın maskesiz temaslarda olur.

Omicron varyantının belirtileri ne zaman ortaya çıkmaya başlar?

Kuluçka süresinin daha kısa olması virüsün yayılım hızını da artırmaktadır. Şu ana kadar elde edilen bilgilere göre diğer varyantlardan daha bulaşıcı olan Omicron varyantının kuluçka süresinin de daha kısa olabileceği görülmektedir. Delta varyantının kuluçka süresi 2-14, ortalama 5 gün kadarken, Omicron varyantının kuluçka süresinin daha kısa olduğu tahmin edilmektedir.

Omicron varyantının belirtileri nelerdir? Omicron varyantı, soğuk algınlığı ve grip hastalığının farkları nelerdir?

Delta varyantının en yoğun olduğu dönem ile Omicron varyantının en yoğun görüldüğü dönemdeki pozitif vakalarda görülen semptomlar karşılaştırıldığında her iki varyantın da belirtileri birbirine benzerlik gösterdiği ortaya çıktı. Şimdiye kadar kaydedilen beş ortak belirti: burun akıntısı, baş ağrısı, yorgunluk (hafif ya da şiddetli), hapşırma, boğaz ağrısı olmuştur. Hafif belirtiler daha çok aşılanmış, ya da başka şekilde daha önce bağışıklık geliştirmiş kişilerde tespit edilmiştir. Omicron varyantının hafif semptomlarla atlatılmasının, çok sayıda kişinin aşılanması ya da bağışıklık kazanmasıyla ilgili olduğu düşünülmektedir. Ancak Omicron’un aşılanmamış ya da düşük bağışıklığı olan kişiler üzerinde nasıl bir etki bırakacağını söylemek için henüz erkendir. Gün boyu devam eden öksürük atakları, kuru-boğucu öksürük varlığı, yüksek ateş, koku ve tat kaybı, nefes darlığı ise daha ciddi bir enfeksiyonun belirtisi olabilir. Özetle, benzer belirtiler bu hastalıklarda değişen sıklıklarla görülebilir. Bu nedenle solunum yolu enfeksiyonu belirtileri olan kişilerin bunun nedenini ayırt etmek için test yaptırması gerekir. Covid-19 için altın standart Covid-19 PCR testidir.

Omicron varyantından korunmak için neler yapılmalıdır?

Omicron varyantından korunmak için yapılması gerekenler diğer Covid-19 etkeni SARS-COV2 varyantlarından korunmak için yapılması gerekenlerle aynıdır. Maske, mesafe, hijyen kurallarına dikkat etmek ve aşı olmak en önemli önlemlerdir. Yapılan çalışmalar aşıların Covid-19’un tüm varyantlarına karşı belirli oranlarda koruma sağladığı ortaya çıkarmıştır. Bu nedenle aşılar Omicron varyantına bağlı olarak gelişebilecek ciddi hastalık ve ölümlerden korunmayı da sağlamaktadır. Aşılanan kişiler yine de infekte olabilir ve hastalığı bulaştırabilirler. Fakat aşı kişinin hastalanma, bulaştırma ve ciddi enfeksiyon geçirme riskini en aza indirecektir.  Aşıların koruyuculuğu zaman içinde azalabileceği için son aşı dozundan sonra mutlaka hatırlatma dozunun yapılması gereklidir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından hatırlatma dozu için bekleme süresi 6 aydan 3 aya indirilmiştir.

Son olarak okuyucularımıza neler söylemek istersiniz?

Sömestr tatilinde olduğumuz bu günlerde okulların kapanması ile birlikte büyük şehirlerden Anadolu’ya seyahatlerin artacağını beklediğimiz bu süreçte, pandeminin bitmediğini bilerek buna göre davranmalı, Covid-19 enfeksiyonu açısından hastalığı ağır geçirme ve ölüm riski olan kronik hastalığı olan bireylerimizi ve 65 yaş üzeri nüfusumuzu korumamız gerektiğini aklımızdan çıkarmamalıyız. Maske-mesafe- hijyen kurallarına dikkat etmekten vazgeçmemeli ve aşılarımızı olmalıyız. Salih Keskin’in özel haberi…