Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Covid-19’un akciğer üzerinde erken ve geç dönem etkileri nelerdir?

Covid-19’un ortaya çıktığı Mart

Covid-19’un ortaya çıktığı Mart 2020’den bu yana yoğun savaş veren tüm dünyada ve eş zamanlı ülkemizde en fazla merak edilen konuların başında, hastalığı atlatmış olan ve ya yoğun bakım tedavisi gören hastalarda akciğer ve kalp üzerinde kalıcı hasar bırakıp bırakmadığı gelmektedir.

Özel Kızıltepe İpekyolu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Şemsi Kalkan, konuyu Mardin İpekyolu Gazetesi’ne değerlendirdi.

“Koronavirüs hastalığı sonrasında iyileşme sürecini bağışıklık sistemi etkilemektedir.” diyen Dr. Kalkan, “Koronavirüse yakalanan hastaların iyileşme süresi, hastalığı ne kadar ağır geçirdiğiyle ilişkili olabilir fakat her zaman doğru orantılı olmamaktadır. Pek çok kişi için Covid-19 enfeksiyon seyri griple benzer seyrederken bazı hastalarda kalıcı hasar bırakmaktadır.” diye konuştu.

Dr. Kalkan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Solunum sorunları, nefes darlığı, çabuk yorulma, kan pıhtılaşma problemleri, karaciğer ve böbrek fonksiyon bozuklukları, sinir-iletim sorunları, ilerleyici kas hastalıkları, Kalp kası sorunları, kalp yetmezliği, psikolojik sorunlar covid-19 enfeksiyonu geçiren hastalarda geç dönemde yaşanabilecek sorunlar arasında sayılabilir.

Solunum sorunları; Koronavirüs akciğerdeki alveol dediğimiz solunum keseciklerinde hasara yol açarak orada bir sertleşme, büzüşme, solunum keseciklerinin fonksiyonlarını yitirmesine neden olmaktadır. Hasarın yaygınlığı, şiddeti arttıkça hastaları solunum yetmezliğine götürebilmektedir. Bu durum her hastada farklı seyretmekte… Hastanın kendi bağışıklık sisteminin gücüyle beraber bazı hastalarda solunum yetmezliğine, bir kısım hastada yoğun bakıma kadar ilerleyebilmektedir. Bazı hastalarda çok yaygın akciğer büzüşmesi denilen tabloya yol açmakta; bu hastalarda akciğerdeki düzelmeler akciğer büzüşmesi oluştuysa ayları bulabilmektedir. Onun dışında o kadar şiddetli değilse taburcu olduktan yaklaşık 1 hafta 10 gün sonra akciğerleri tamamen normale de dönebilmektedir. Taburculuktan sonra hastaların normal mobil hayata geçmeye başladıkları dönemlerde öksürük ve efora bağlı nefes darlığı olabilir, bunlar zamanın zamanla azalacağı beklenmektedir. Ancak azalmayan vakalarda göğüs hastalıkları uzman başvurusu ile akciğer değerlendirmesi yapılması gereklidir.”

Covid-19 hastalığını ağır geçiren hastaların yeniden enfekte olma riskine karşı maske, mesafe ve hijyen kurallarına hassasiyet göstermesi gerektiğini kaydeden Kalkan, “Hastaların bağışıklık sistemlerini güçlendirici beslenme düzenine sahip olmaları tedavi sürecinin desteklenmesinde son derece önemlidir. Bu yüzden hastaların beslenme planlarının da sağlıklı beslenmeye uygun biçimde düzenlenmesi ve uygulanması gereklidir.” dedi.