Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

​Ünü dünyaya yayılan zeytinin hasadı başladı

Mardin’in Derik ve Kızıltepe

Mardin’in Derik ve Kızıltepe ilçelerinde üretimi bin yıl öncesine dayandığı tahmin edilen zeytinde hasat başladı. Zeytinin ana vatanı olarak bilinen bölgede 10’un üzerinde zeytin çeşidi bulunuyor. Yağ kalitesi yüksek zeytinin daha çok sofralık olarak tüketiliyor.

Halkın temel geçim kaynağı olan zeytin, zengin çeşitleriyle her damak tadına hitap ediyor. En çok tercih edilen Halhalı zeytininin dışında Zoncuk, Güleki, Kejık, Belloti, Mazi, Gurseki, Melkebazi, Melemeli ve Ağliş adlarıyla da zeytin çeşitleri bulunuyor.

Zeytinden elde edilen zeytinyağının, özel bir şirketin markasıyla gönderildiği İngiltere’de düzenlenen Londra Uluslararası Zeytinyağları Yarışmasında geçen yıl altın madalyaya, Japonya’da gerçekleştirilen Japon Prize Uluslararası Yarışması’nda da gümüş ödüle layık görülmesi hem zeytine hem de yağına talebi artırdı.

Mehmet Denil

 “Zeytin fabrikasının kurulmasını istiyoruz”

Zeytin üreticisi Mehmet Denil, zeytinde bu yıl bereketli bir hasat geçirdiklerini söyledi. Denil, “Zeytinde hasat dönemi başladı, şu an zeytinlerimizi topluyoruz, sonra da satacağız inşallah. Vatandaşlar, aldığı zeytinin bir kısmını sofralık olarak bir kısmını da yağlık olarak değerlendiriyor. Tabi burada bir fabrika kurulsaydı çok iyi olacaktı. Topladığımız zeytinleri direk fabrikaya satardık, bu şekilde ürünümüzü elimizden çok daha çabuk çıkartırdık. Bizim buradaki zeytinimiz çok yağlı olduğu için kalitelidir, zaten ünü dünyaya yayılmıştır. Birçok ülkedeki yarışmalarda ödül almıştır. Zeytinin tanıtılmasında emeği olan herkese çok teşekkür ediyoruz.” dedi.

 

“Yağı da tadı da bir başkadır”

Zeytin toplayan Sultan Hanım ise şunları söyledi: “Zeytin hasadımız başladı, bu zeytinler birinci kalitededir. Yağlıdır ve tadı bir başkadır. Bu zeytinler şifadır, kalbe çok iyi geliyor. Maşallah bu yıl çok bereketli bir hasat dönemi geçiriyoruz. Bir fabrika kurulsaydı daha rahat satardık. Bizim tek geçim kaynağımız budur. Tarla başkasınındır, biz ücret karşılığında toplayıp satıyoruz.”

Recep Erol

“Derik zeytini şifa deposudur”

20 yıldır zeytin işiyle uğraştığını kaydeden Recep Erol, Derik zeytinin çok lezzetli olduğu için bölge insanı tarafından tercih edildiğini söyledi. Erol, “Derik zeytini doğal yetişiyor, gübresizdir. Tamamen organiktir. Biz kendimiz elimiz ile kırıp hazırlıyoruz. Sonra da sipariş veren vatandaşlara satıyoruz. Yağlı olduğu için tadı da çok güzeldir, adeta şifa deposudur. Dünyada birincidir, lezzetlidir.”

“Derik zeytini ve yağını kullandığım için çok şükür hiçbir hastalığım yok”

77 yaşındaki Zerê Erol da Derik zeytinyağı kullandığı için sağlıklı olduğunu söyledi. Erol, “Derik zeytini de zeytinyağı da çok güzeldir ve sağlıklıdır. Ben 77 yaşındayım ve çok şükür hiçbir hastalığım yok. Herhalde zeytin ve yağını kullandığım içindir. Allah’a çok şükür ki bize böyle bir nimet vermiş.” dedi.

Tarladan sofraya yeşil zeytinin yolculuğu

Hasadına başlanan yeşil zeytinin tarladan sofraya uzanan yolculuğu oldukça zahmetli olurken hasat ile birlikte üretimine geçilen zeytinyağı ise tam bir ilaç niteliğinde.

Yeşil zeytinin tarladan sofraya uzanan yolculuğunda, ilk başta yorucu ve zahmetli bir çalışmanın ardından tarladan toplanan zeytin, çeşitli işlemlerden geçirildikten sonra sofralık ve yağlık olarak değerlendiriliyor.

Elle veya sırıkla topladığı zeytinler çuvallara doldurularak sofralık için eve, yağlık için ise zeytinyağı üretim tesisine götürülüyor.

Birçok aşamadan sonra adeta altın rengine dönüşen zeytinyağı, makineden tenekelere konularak yemeğe hazır hale getiriliyor.

Yeşil zeytinin yapılışı

Sofralık zeytin için ise önce kırma işleminden geçiyor. Kırılan zeytinler bidonun içine konularak üzerine su bırakılıyor. 3 günde bir suyu değiştiriliyor. 3 kez bu işlem yapıldıktan sonra tuzlanıp tekrar bidona konuluyor ve bir hafta sonra zeytin tatlanarak yemeğe hazır hale geliyor. (Mardin İpekyolu Gazetesi)

Lunabet güncel giriş.