Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İslam Kalkınma Bankası ve Türkiye ile İlişkileri

İslam Kalkınma Bankası, hepsi

İslam Kalkınma Bankası, hepsi İslam Konferansı Örgütüne üye olan Birleşik Arap Emirlikleri, İran, Kuveyt, Libya, Mısır, Suudi Arabistan ve Türkiye olmak üzere 7 ülke tarafından, gelişmemiş ve geri kalmış İslam ülkelerini, İslam felsefe ve prensipleri  doğrultusunda, üye ülkelerin ve Müslüman toplumların kişisel veya birlikte ekonomik kalkınmalarına ve sosyal gelişmelerine katkıda bulunmak amacıyla başkanlığını Mohammed Ali El Madani’nin yaptığı ve merkezi Cidde olarak 7 aralık 1973 yılında kurulan uluslararası bir kuruluştur.

İslam Konferansı Örgütü’ne üye ülkeler arasında ticaret ve işbirliğini artırmak, İslam Kalkınma Bankası’nın temel amacı olup bu amaç için kredi imkanlarını sunmaktadır.

Bunun için kredi imkanlarını sağlamak ve üye ülkeler arasında ticareti geliştirmek amacıyla 2005 yılından beri İslam Kalkınma Bankası’nın çatısı altında Uluslararası İslam Ticaret Finans Kuruluşu adıyla bir kuruluş kurulmuştur.

İslam Kalkınma Bankası;Suudi Arabistan, Fas, Tunus, Gine-Bissau, Kuveyt, Ürdün, Bahreyn, Kazakistan, Libya, Sudan, Suriye, Kırgızistan, İran, Gabon, Afganistan, Maldivler, Mısır, Umman, Benin, Mozambik, Türkiye, Irak, Moritanya, Sierra Leone, Birleşik Arap Emirlikleri, Senegal, Lübnan, Somali, Pakistan, Gine, Mali, Surinam, Cezayir, Brunei, Azerbaycan, Togo, Endonezya, Kamerun, Çad, Komoros, Malezya, Uganda, Gambiya, Fildişi Sahili, Bangladeş, Burkina Faso, Arnavutluk, Nijerya, Katar, Nijer, Tacikistan, Türkmenistan, Yemen, Filistin, Cibuti ve Özbekistan olmak üzere 56 üye ülkeden oluşmaktadır.

İslam Kalkınma Bankası, kuruluş ilkeleri doğrultusunda; İslam Kalkınma Bankası’na üye ülkelerdeki kuruluşlara veya projelere sermaye imkanları sağlar, üye ülke topraklarında gerçekleştirilen özel ve kamu sektör projelerine kredi fırsatlarını sunar, üye ülkeler arasında teknik işbirliğine yardımcı olur, üye ülkeler arasında ticaretin gelişmesine yardımcı olur, üye ülkelerin kendilerini geliştirme çabalarına katkı sunan personellere eğitim ve öğretim imkanları sunar ve müslüman ülkeler nezdindeki mali, ekonomik, ticari ve bankacılık faaliyetlerinin İslami kurallara uygun bir düzlemde yürütülmesi doğrultusunda çaba gösterir.

Ayrıca İslam Kalkınma Bankası’na üye tüm ülkeler, İslam Kalkınma Bankası nezdinde gerçekleştilen tüm ihalelere katılabilirler ve İslam Kalkınma Bankası, gerek üye ülkelere gerekse de üye olmayan ülkelerdeki müslüman toplumlara yönelik doktora ve doktora sonrası çalışmaları için burs imkanları sunmaktadır.

Türkiye’nin İslam Kalkınma Bankası ile ilişkileri hakkında konuşmak gerekirse; İslam Kalkınma Bankası’nın 2017 yılına kadar katkı sunduğu projelerden 450 tanesi ülkemizde uygulanmış olup, banka tarafından gerçekleştirilen proje sayısına göre, ülkemiz ilk sırada yer almaktadır.

Ülkemiz, 2017 yılında İslam Kalkınma Bankası’ndan en çok finansman alan ülkeler arasında 1.26 milyar dolarla Mısır’dan sonra ikinci sırada yer almaktadır.

İslam Kalkınma Bankası’nın kurucu üyeleri arasında yer alan Türkiye, yüksek sermaye katılım oranı bakımından %6.45’lik oran ile 9.sırada yer almaktadır.

Ayrıca İslam Kalkınma Bankası, MCPS süreci için Türkiye’yi pilot ülke olarak seçmiştir.

Bu kapsamda ilk MCPS süreci için 2010-2013 döneminde, ülkemize 1.9 milyar dolarlık finans desteğinin aktarılması öngörülmüştür.

Ancak bu dönem sonunda, ülkemize 2.866 milyar doların tahsisi onaylanmıştır. Bu nedenle mevcut strateji yeniden güncellenmeye başlanmıştır. Bu güncellenme süreci 2018’in kasım ayında sona ermiştir ve 2019 yılında ise ikinci MCPS uygulanmaya başlanmıştır.

Bu vesileyle ülkemizin İslam Kalkınma Bankası nezdindeki itibarının artmasını ve ülkemizin gerek İslam Kalkınma Bankası nezdinde gerekse diğer uluslararası kuruluşlar nezdinde sözü öncelikli olarak dinlenen ve uygulanan ülke olmasını temenni ederim.

Diyaeddin ULUCAN