Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Zahireci esnafı tahıl koridoru krizini değerlendirdi

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde bulunan

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde bulunan Ortadoğu’nun en büyük Hububat Ticaret Merkezi’nin Başkanı ve Zahireciler Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, tahıl koridoru krizini değerlendirdi

Rusya’nın Karadeniz Tahıl Anlaşması’nı sonlandırdığını duyurması dünyada geniş yankı buldu. Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve ABD karara tepki gösterdi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya’nın sonlandırdığı Tahıl Anlaşması’nın devamı için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’e mektup gönderdi.

Zelenski mektubunda, 45 ülkeye yaklaşık 33 milyon ton tarım ürününün gönderildiği bilgisini paylaştı. Zelenski, “Bunun yüzde 60’ı Cezayir, Tunus, Libya, Mısır, Kenya, Etiyopya, Somali, Sudan başta olmak üzere Afrika ve Asya ülkelerine gitti. Tarım ürünleri ayrıca Çin, Hindistan, Bangladeş, Endonezya, Pakistan, Irak, Lübnan, Yemen’e gönderildi. Sevkiyatlarımız, Yemen ve Somali gibi ülkelerde farklı dine ve etnik kökene sahip insanların hayatının kurtarılmasını sağlıyor ve bu çok önemli. Bu insanlar hayatlarını sürdürme hakkına sahip.” dedi.

‘FİYATLAR YÜKSELİŞE GEÇTİ’

Türkiye’nin arabuluculuğu ile Tahıl Koridorunun yeniden açılması için girişimlerde bulunuyor. Mardin’in Kızıltepe ilçesinde bulunan Ortadoğu’nun en büyük Hububat Ticaret Merkezi’nin Başkanı ve Zahireciler Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, tahıl koridoru krizini değerlendirdi. Tahıl koridoru anlaşmasının sonlandırıldığının duyurulmasıyla hububat fiyatlarının yukarı yönlü bir eğilimine girdiğini belirten Öter, yeni krizlerin kapıda olduğuna işaret etti.

‘DÜNYA BU KRİZDEN ÇOK CİDDİ ŞEKİLDE OLUMSUZ ETKİLENİYOR’

Tahıl krizinin Ukrayna-Rusya savaşının başlamasıyla dünya gündemine geldiğini belirten Öter, şöyle konuştu: “Rusya ve Ukrayna coğrafyası dünya tarım ihtiyacının yüzde 30’unu karşılıyor. Bugün birçok ülke tarım ihtiyacının karşılayabilecek toprağa sahip değildir, bu yüzden dışardan ithal ederek sorunu çözmeye çalışıyor. Kendi kendine yetmeyen ülkeler, söz konusu krizden çok ciddi bir şekilde olumsuz etkilenmektedir. Bu bir petrol değil, sanayi ürünü değil, herhangi bir lüks ürün değil, bu bir temek ihtiyaçtır. Gıda yaşam kaynağıdır, bu yüzden krizin bir an önce çözülmesi gerekiyor.”

‘KRİZ ÇÖZÜLMEZSE ÇOK CİDDİ SIKINTILAR YAŞANACAK’

Türkiye’nin tarım ürünlerinde kendi kendine yeten ülkelerin bir tanesi olduğunu, ancak yine de krizden olumsuz etkilendiğini kaydeden Öter, “Tarım sanayimizin işletmiş olduğu un, makarna, bulgur gibi ürünler sadece kendimiz için tüm Ortadoğu ülkeleri için üretiyoruz. Bu durumda herkes bir şekilde bu krizden sarsılacak. Fiyatlar da yukarı yönlü bir eğilime girdi. Şu an hububat merkezimizde dün 7 bin 500 TL olan makarnalık buğday 7 bin 800’e çıktı, ekmeklik buğday ise 7 binden 7 bin 400-7 bin 500 TL’ye çıktı. Dolayısıyla bu tahıl koridoru krizi sadece buğdayı değil buğdaydan üretilen temel gıda ürünlerinde olumsuz yansıması olacak. Tabi her şey bir birine bağlı olduğu için kriz bu iki ürünle sınırlı kalmayacak. Soframıza gelen yumurtasından yoğurt ve peynirine kadar her şeye yansıyacaktır. Umarım kriz aşılır, çünkü Afrika gibi çok yoksul ülkeler vardır. Krizin çözülmemesi durumunda çok ciddi sıkıntılar yaşanacaktır. İnşallah en kısa sürede bu sorun daha önce olduğu gibi yine aklıselimle aşılacaktır.” dedi.