Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sıcaklıklar yükseldi, ziyaretçi sayısı arttı

Binlerce yıllık tarihi ile kültür ve cazibe merkezine dönüşen Mardin’de mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığıyla birlikte ziyaretçi sayısında artış yaşandı. Geçen yıl 2 milyon 150 bin olan turist sayısının bu yıl 3 milyonu aşması bekleniyor.

Binlerce yıllık tarihi ile

Birçok din, dil ve kültürü aynı potada eriterek binlerce yıllık tarihe ev sahipliği yapan Mardin, özellikle son yıllarda cazibe noktalarından biri haline geldi. Mardin Kalesi eteğindeki ‘Eski Mardin’ olarak bilinen sit alanındaki yapılar, yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çekiyor. Ezan ve çan sesinin birbirine karıştığı, farklı kültürlerin hoşgörüyle kardeşçe yaşadığı, “gecesi gerdanlık gündüzü seyranlık” olarak tanımlanan büyülü kent Mardin, turistlerin uğrak noktası olmaya devam ediyor.

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı da şehrin atmosferini bahar havasına çevirdi. Sıcak havayı fırsat bilen turistler, tarihi kenti gezerek güneşli havanın keyfini çıkardı.

Camileri, medreseleri, kiliseleri, dar sokakları ve taşın oya gibi işlendiği evleriyle son yılların cazibe merkezi haline gelen hoşgörü kenti Mardin’de tarihi sokak ve caddeler, Cumhuriyet Meydanı, Mardin Müzesi, Kasımiye Medresesi ile Deyrulzafaran Manastırı gibi çok sayıda mekanda yoğunluk oluştuğu gözlemlendi. Zengin tarihi dokusu ile Mardin, 2023 yılında 2 milyon 150 bin turisti ağırladı. Bu yıl ise hedef, 3 milyonu aşmak.

SOKAKTA MÜZİK KEYFİ

Bu arada Türkçe, Arapça, Kürtçe, Süryanice türkü ve şarkı okuyan sokak müzisyenleri, turistlerin ilgi odağı haline geldi. Sokakta turistlere farklı dillerde müzik çalan Farıs Gerici, tarihi kente gelen turistlerin çok ilgisini çektiklerini ve bazen de istek parça aldıklarını söyledi. Güneşli hava ile birlikte kente gelen turist sayısında gözle görülür bir artışın yaşandığın kaydeden Gerici, geçimlerini müzik çalarak sağladıklarını söyledi.

GELEN TURİSTLER MARDİN’E HAYRAN KALDI, DUYGULARINI İFADE ETMEKTE ZORLANDI

İstanbul’dan geldiğini ve hayatında ilk defa Doğu-Güneydoğu illerine geldiğini belirten Gül İlgin, Mardin’e hayran kaldığını ve çok beğendiğini ve herkesin mutlaka gelip görmesi gerektiğini söyledi.

Diyarbakır’dan gelen ve ilk kez Mardin’e geldiğini belirten Serdar Günay da şunları söyledi: “Harika, süper, çok beğendim. Diyarbakır’dan geldim. Biraz Diyarbakır’ın dokusuna benziyor ama biraz daha farklı. Mesela Diyarbakır daha fazla bazalt taşı ile yapılmış, burası biraz daha farklı. Şu an tam ne olduğunu bilemiyorum.”

Bir grup arkadaşıyla İstanbul’dan Mardin’i gezmeye gelen Taha Balta, “Mardin o kadar güzel ki, duygularımızı ifade etmekte zorlanıyorum. Mükemmel, Dara Antik Kente gittik, orada Nurşin Abla ile tanıştık. Belki de sonradan Mardin’e geleceğim sebeplerden bir tanesi olacak Nurşin Abla. Misafirperverliği ile esnafları ile tarif edilemez bir yer.” diye konuştu.

TURİZMİ 12 AYA YAYMAYI BAŞARDIK’

Mardin Turizm ve Otelciler Derneği Başkanı Özgür Azad Gürgör, Mardin turizmini 12 aya yayma hedeflerine ulaştıklarını söyledi. Medeniyetler şehri Mardin’in kültürü, yapısı ve inancıyla özellikli bir il olduğunu ve bu yüzden yoğun talebin geldiğini kaydeden Gürgör, yakın illerin yanı sıra metropol kentlerden 4 mevsim gelen misafirlerin Mardin’in güzelliğini zevkli bir şekilde yaşadığını söyledi. Gürgör, “2023 yılında 650 bine yakın bir konaklamamız oldu. Günü birlik gelen misafirlerimiz çok, bunun istatistiklerini Deyrulzafaran Manastırı ve Kasımiye Medresesi’ne girişlerinden alıyoruz. Bir buçuk milyona yakın giriş-çıkışlarımız var. Bizim asıl hedefimiz 1 milyon konaklama, 2024 yılının sonunda bu rakamı çok rahat bulacağımızı düşünüyoruz.” dedi.

Baywin güncel giriş.