Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kaymakam Çam: Birinin sevinci başkalarının hüznü olmasın!

Kızıltepe Kaymakamı ve Belediye

Kızıltepe Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Hüseyin Çam, maganda kurşunuyla kafasından vurularak öldürülen Onur Başboğa olayına ilişkin konuştu. Kaymakam Çam, “Yüzde 90 bulgular elimize geçti. Failin yakalanması an meselesi.” dedi ve önemli çağrıda bulundu.

Kızıltepe merkez ve kırsal mahallelerin sorunları Kızıltepe Özcan Yıldız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin konferans salonunda masaya yatırıldı.

Programa; Kızıltepe Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Hüseyin Çam, Mardin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MARSU) Genel Müdürü Mehmet Songur, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve muhtarlar katıldı.

Burada konuşan Kaymakam Hüseyin Çam, ilçede yapılan hizmetler ve yapılacak çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu.

Kurdaki yükseliş nedeniyle ihalesi yapılan birçok projenin ertelendiğini belirten Çam, projelerin hayata geçirilmesi için çalışmaların yürütüldüğünü ifade etti. Çam, kırsal mahallelerde asfaltlama çalışmalarının da sürdüğünü kaydetti.

“Failin yakalanması an meselesi”

Geçtiğimiz günlerde bir maganda kurşunuyla başından vurularak hayatını kaybeden 12 yaşındaki Onur Başboğa olayına da değinen Çam, soruşturmanın devam ettiğini, Onur’un öldürülmesine ilişkin yüzde 90 bulguların ellerine geçtiğini ve failin yakalanmasının an meselesi olduğunu ifade etti.

“Birinin sevinci başkalarının hüznü olmasın”

“Düğün salonları sahipleri de aramızda bu acı olay hepimiz için bir milat olsun.” diyen Çam, “Sivil toplum kuruluşlarımızdan, muhtarlarımızdan, esnaflarımızdan Kızıltepe’mizde yaşayan bütün vatandaşlarımızdan duyarlı olmalarını istiyorum. Birinin sevinci başkalarının hüznü olmasın. 11 yaşındaki gencecik çocuğun hayatını hiç kimsenin mahvetmesine, onu toprağın altına koymasına, annesini gözü yaşlı bırakmasına kimsenin hakkı yoktur. Bu çok vahim bir olay… Bu olay içimizi parçaladı. Çocuk arkadaşıyla beraber belediyenin karşısındaki sokağı tam dönüyor. Arkadaşıyla konuşuyor ve nereden geldiği belli olmayan bir kurşun kafasına geliyor. Bir düğün salonundan atılan mermi bir çocuğun vefatına mal oluyor.” diye konuştu.

Kaymakam Çam, sözlerine şöyle devam etti: “Düğün sahipleri laf geçiremeyeceği adamı düğününe davet etmesin. O adam gelecek gösteriş yapacak iki tane silah sıkacak, öbür tarafta masum bir çocuk vefat edecek. O adam eğlenmesin. Silah ile eğlenen bir adam varsa eğlenmesin, kusura bakmasın. Düğün salonlarında çalışmayan kamera kalmayacak. Bir yerden silah gelirse o anda bulamasak muhakkak kamera kayıtlarından izleyeceğiz. Düğün salonu sahipleri bize şunu demesin: ‘Etrafı gören kameram yoktu’. O zaman tüm sorumluluk düğün salonu sahibinin. Düğününü yapmak isteyen vatandaşları ilgili kulluğa yönlendirin. İkincisi de kameralarınız her daim hazır olsun. Çünkü bu olayı kameralar vasıtasıyla aydınlattık.”

“Ailelere ‘çocuklarınızı okula gönderin!’ çağrısı”

Çocuklarını okula göndermeyen ailelerin cezalandırılacağını belirten Çam, aileleri eğitim alanında sorumluluk almaya davet etti. Herkesin ana dilini öğrenmesinin en doğal haklarının olduğunu kaydeden Çam, çocukların eğitimden mahrum bırakılmaması gerektiğini de söyledi. Bir insanın problemlerini anlatabilmesi için Türkçe’yi öğrenmesi gerektiğini belirten Kaymakam Çam, dünyanın Kızıltepe ve Mardin’den ibaret olmadığını aktararak eğitimin önemine değindi.

MARSU Genel Müdürü Songur: 40 milyon gideri 10 milyon TL geliri olan bir kurum olduk

Toplantıda söz alan Mardin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MARSU) Genel Müdürü Mehmet Songur da MARSU’nun zarar ettiğini belirtti. Songur, Beyazsu hattında taşınan suyun Artuklu ve Kızıltepe’ye gelen kadar yüzde 70 civarında su kaybının olduğunu vurguladı.

Songur, “Bizim suyu kesme veya suyu vermeme gibi bir lüksümüz yok. Bütün canlıların suya ihtiyacı var.  Beyazsu 4-5 milyona nüfusa yetiyor. Bin 600 litre bölü saniye şebekeye su veriliyor. Ama şebeke suyu Artuklu ve Kızıltepe’ye gelene kadar 600- 700 litreye düşüyor. Bu hat üzerinde mısır, pamuk tarlalarının sulanması veya sebze ve meyve bahçelerinin sulanması su kısmına girmiyor. Biz insan suyu ihtiyacıyla mükellefiz. Fakat yolda benim yüzde 60-70 gibi bir su kaybım var. Bununla ilgili bir çalışma yaptık. 26 köye sayaç taktım. İsim vermeyeceğim bir köy bir ay içerisinde 94 bin metre küp su kullanmış. Benim orda okuduğum 1400 metre küp Yani 93 bin metre küp su kayıp. Muhtar bunu duyunca gitti sayacımı kırdı.  Ben kendimi nasıl ifade edeyim, ne söyleyeyim bilmiyorum. Ben de size hizmet etmek istiyorum.” dedi.

Kurumun zarar ettiğini vurgulayan Songur, hizmet vermek için sayaçlandırma yapılması gerektiğini söyledi. Songur, “Kanalizasyon olsun, içme suyu, kuyu olsun hizmet vermek istiyoruz. Ama içinde bulunduğum durum buna el vermiyor. Siz de bir aile reisisiniz. Ailenizi geçindiriyorsunuz. Giden bir miktar para var. Benim size hizmet edebilmem için para az olur çok olur siz kullandığınız suyu ödeyin veya ödemeyin sayaçlandırın. Başka bir şey istemiyorum ben. Yoksa sürdürülebilir şeyinden çıktık biz. Bakın ayda 30-40 milyon gideri 10 milyon geliri olan bir kurum olduk.” diye konuştu.

Toplantıda söz alan bazı muhtarlar ise MARSU’dan yeterince hizmet alamadıklarını ifade etti.  Hocaköy Mahalle Muhtarı Mehmet Bayram, yeterince hizmet alamadıklarını, 8 ay önce köyde yapılan ayaklı su kulesine neden su verilmediğini köylülerin su sıkıntısı çektiklerini söyledi.

Ayrıca, Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü tarafından muhtarlara kadına yönelik şiddet hakkında bir psikolog seminer verdi.

 

Pusulabet güncel giriş.