Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

ÇİFTÇİLER SORUNLARINA ÇÖZÜM BEKLİYOR

Mezopotamya Ovasının verimli topraklarına

Mezopotamya Ovasının verimli topraklarına sahip Kızıltepe çiftçisinin elektrik sorunu, aradan geçen yıllara rağmen hala çözülebilmiş değil.

Dicle Elektrik şirketinin özelleştirilmesiyle beraber patlak veren sorunlar nedeniyle geçtiğimiz yıllarda birçok çiftçi eylemleri yaşanmıştı. Hemen hemen her yıl tekrarlanan sorun hala çözülebilmiş değil.

Yüksek tutarlı elektrik faturalarıyla bölgede sulama için kullanılan sondaj kuyularının elektriğinde yapılan kesintiler ile ilgili basın açıklaması yapan STK temsilcileri, çiftçiler için hükümete acil elektrik desteği çağrısında bulundu.

STK’lar ve muhtar temsilcileri adına basın açıklamasını okuyan Kızıltepe Hububat Ticaret Merkezi Başkanı ve Mardin Toplumsal Dayanışma Federasyonu Başkanı Mehmet Şerif Öter, 44 derece sıcaklığa ulaşan Kızıltepe’den çiftçiler adına hükümete elektrik desteği noktasında çağrıda bulunduklarını belirtti.

Elektrik kesintisinden dolayı tarlalardaki mahsulün kurumasının büyük bir vebal olacağını ifade eden Öter, “Hal böyleyken elektrik şirketi peşin parayla aldığı elektrik bedelini ödeyemez duruma geldiğini beyan ederek; İkinci ürün mısırda kullanılan elektriği kesmek zorunda kalacağını söylüyor. Şayet elektrik kesintisi nedeniyle ikinci ürün mısır tarlada kuruyup, telef olursa bunun vebali çok çok ağır olur. Elektrik şirketi tarımsalda kullanılan iki milyar TL’ye yakın enerji bedeli alacağı için çiftçilere uzlaşma çağrısında bulunuyor. Aksi halde elektrik kesintisine gitmekten başka çarelerinin olmadığını açıkça ifade ediyor. Derinliği yer yer 600-700 metreleri bulan sulama kuyuların elektriği kesilirse iki milyon ton civarında ikinci ürün mısır tarlada kuruyup, telef olacaktır.” ifadelerini kullandı.

“Bir defaya mahsus çiftçinin elektrik borçları af edilsin”

Birçok iş insanının devasa büyüklükteki vergi borçlarının silindiği gibi çiftçilere de el uzatılması gerektiğini dile getiren Öter, “Sosyetenin yatlarında ve sürat teknelerinde kullanılan yakıt her türlü vergi ve katkı paylarından muaf iken, Milli servet için gece, gündüz cefakârca emek sarf eden çiftçilerimizin tarımsal sulamada kullandıkları elektrik faturalarının yaklaşık her dört liranın bir lirası vergi ve katkı paylarıdır. 19 yıldır kesintisiz iktidarda olan hükümetimiz ülkemizin birçok yerinde devasa projeler hayata geçirdi, büyük yatırımlara imza attı ve ekonomik sıkıntı içinde olan birçok iş insanımızın yüz milyarlarca vergi borçlarını defalarca sildi ve afetti.” dedi.

Sadece tarımsalda elektrik kullanarak, milli ekonomiye üretime, istihdama katkı sağlayan ve zor durumda olan çiftçiler için GAP sulama kanalları faaliyete geçinceye kadar, hükümetten elektrik desteği ve bir defaya mahsus çiftçilerin elektrik borçlarına af getirilmesini talep eden Öter, şunları söyledi:

“GAP sulama kanalları ve gölet çalışmaları için 2021 yılı ödeneğinin artırılmasında Mardin Valimiz Sayın Mahmut Demirtaş’ın özel gayretleri olduğunu biliyoruz. Şu an kritik bir duruma gelmiş ikinci ürün mısır için kullanılan elektrik faturaların, çiftçilerimizin ödeyebileceği oranlarda olması için sayın valimizin hükümetimiz nezdinde hatta konuyu Sayın Cumhurbaşkanımıza iletilmesi hususunda yardımcı olmalarını özellikle talep ediyor ve bekliyoruz.”

Son olarak Mardin STK’ları ve Muhtarları olarak Hükümete çağrıda bulunana Öter “Elektrik dağıtım şirketi de çiftçide zor durumdadır. Milli üretimimizi ilgilendiren bu sorun acilen çözülmelidir. Şayet elektrik dağıtım şirketi alacığını tahsil etmek amacıyla ikinci ürün mısırda kullanılan elektrikleri keserse Allah esirgesin tarlada ekili iki milyon tona yakın mısır telef olacak, Mardin ve ülke ekonomisi için meydana gelebilecek ciddi kayıpların vebalini hiç kimse taşıyamayacaktır.” dedi.

Erbeyi: “Özelleştirilen şirketle uzlaşamayız”

Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi de her gün yaşanılan elektrik kesintilerine tepki gösterdi. Erbeyi, “Çiftçinin mahsulünü kurutmaya kimsenin hakkı yok. Hükümet tarafından özelleştirilen şirketle biz uzlaşamayız. Çiftçimiz bu yüksek meblağların altından kalkamaz.” dedi.

GAP’a aktarılan paranın yetersiz olduğu kanısı bölge çiftçisi tarafından kabul görürken konuya ilişkin Erbeyi, önemli bir çıkış yaptı. Erbeyi,  “Eğer ki GAP bitmiyorsa ve bunun bitmemesinin sebebi ekonomiyse ben burada çiftçimin adına söz veriyorum. Her çiftçimiz 1000 TL katkıda bulunacağız. Sonuçta bu su bize gelecek. Yeter ki bu GAP kanalı bitsin. Artık 49 yıldır süren ve bitmeyen bu GAP kanalı bitsin.” diye konuştu.

 “Güneydoğu’ya ‘GAP gelecek ve çiftçinin derdi bitecek’ deniliyordu, fakat ne GAP geldi ne de çiftçinin derdi bitti”

HÜDA PAR Mardin İl Başkanı İsmail Çevik, çiftçilerin suya ihtiyacının olduğunu, bu yüzden GAP’ın bir an önce bitirilmesi gerektiğini söyledi.

İl Başkanı Çevik, “Aslında çiftçilerin elektriğe değil suya ihtiyacı var, şu an elektriği de suyun tarlaya ulaşmasında kullanıyorlar. Bu yüzden yüz yıl önce bir proje ortaya atıldı. Güneydoğu’ya ‘GAP gelecek ve çiftçinin derdi bitecek’ deniyordu. Süleyman Demirel, Turgut Özal, Bülent Ecevit, Necmettin Erbakan gibi Türkiye’yi çeşitli dönemlerde yöneten siyasetçilerin tamamı her fırsatta GAP’ı gündemlerine almışlardır. Güneydoğu Anadolu Projesi denilen bu sürece adı geçen siyasetçilerin hiçbirisinin ömrü yetmedi. Ne onlar GAP’ın bittiğini gördü ne de Güneydoğulu çiftçinin derdi bitti. AK Parti hükümeti de GAP’ı gündemine aldı ve zaman zaman bütçeden pay ayırdıkları da görüldü. Ancak mevcut duruma bakıldığı zaman bu proje AK Parti zamanında da bitmeyecek gibi. Zira çalışmalar ağır ilerliyor. Son yıllarda iyice artan girdi maliyetleri, çiftçileri kara kara düşündürüyor. Gübre, tohum, mazot ve ilaçlama gibi girdi maliyetlerinin yükselmesinden dolayı zor günler geçiren çiftçiler, topraklarının çoraklaşmaması için ürün ekmekten başka çarelerinin olmadığını söylüyor. Tarımda kullanılan ürünlerin pahalılığı ve Dicle EDAŞ’ın yüksek elektrik faturaları çıkartmasının yanında ekilen ürünün fiyatının düşük olması maliyetini karşılamadığını belirtiyorlar. Çiftçi, ekinini ekmekten yana, bu yüzden yetkililere düşen desteklemek. Türkiye’nin kalkınması için tarıma destek verilmedir. Enerji sorunu GAP bitirilinceye kadar cüzi bir miktar karşılığında verilmelidir.” dedi.

Olayların ardından bir açıklama yapan Dicle Elektrik Dağıtım Mardin İl Müdürü Halil Homan, yapılan kesintilerin yıllardır biriken ve Şanlıurfa ve Mardin’de toplamı 4,8 milyar lirayı geçen ödenmeyen faturalar sebebiyle olduğunu ifade etti. (Mardin İpekyolu Gazetesi)

Baywin güncel giriş.