Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çiftçiden TMO’ya çağrı: Sisteme giremiyor randevu alamıyoruz

Mardin-Kızıltepe Zahireciler Derneği Başkanı

Mardin-Kızıltepe Zahireciler Derneği Başkanı Öter, TMO’ya sitemde bulunarak, “Şu anda çiftçi sisteme giriyor, ama randevu alamıyor.” dedi.

Kızıltepe Zahireciler Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, çiftçinin Toprak Mahsulleri Ofisi’nden randevu alamadığı için ürününün değerinin altında satmak mecburiyetinde kaldığını söyledi. Öter, “Şu anda çiftçi sisteme giriyor randevu alamıyor. Ya sistem hatası veriyor ya da bazı yerlerde boşaltma yeri yok deniliyor. Bunlar mazeret değil. Çiftçi büyük bir mağduriyet yaşamakta,” dedi.

Mardin’de ovasında hasat devam ederken rekolte artışı çiftçinin yüzünü güldürse de çiftçinin TMO’dan randevu alamadığı için ürünü değerinin altında satmak zorunda kalıyor. Bu duruma tepki gösteren çiftçi ve zahireci esnafı adına açıklamalarda bulunan Kızıltepe Zahireciler Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, “Normalinde Mardin Bölgesinde, Mezopotamya ovasında Haziran ayının başlangıcı ve bitişi arasında hasadın yoğun bir şekilde yapıldığı bir dönemdir. Sayın cumhurbaşkanımız Hububat fiyatlarını açıkladı. Eyvallah devlet büyüklerimiz böyle takdir etmiş ama gelin görün ki tarihte görülmemiş bir şekilde TMO alım gerçekleştirmiyor. Şenyurt ofisinde birkaç randevu alıyor sonra randevuya kapatıyor, İstasyon ofisinde arpa alımı yapılıyor buğday alımına başlanmadı. Burada ülkemizin yaklaşık yüzde15-20 hububat ile bakliyatın ihtiyacını karşılayan bir bölgedir. Dünyanın en iyi makarna ve bulgur buğdayının yetiştiği, Dünyanın en iyi kırmızı mercimeğinin yetiştiği bir bölgeden bahsediyoruz. Coğrafi işaret almış Mardin Buğdayı ve Kızıltepe mercimeğinden bir markadan bir kaliteden bahsediyoruz. Gelin görün ki alım olmadığı için un fabrikaları, makarna fabrikaları, büyük fabrikalar fırsat bu fırsat TMO almıyor, açıklanan fiyatın yüzde 15-20 altında alım yapıyorlar.” dedi.

Öter, “Cumhurbaşkanımız ekmeklik buğdayın fiyatını tonu 8 bin 250 lira olarak açıkladı. Piyasada 8.250 lira olması gerekirken TMO alım yapmadığı ya da yeterli alım yapmadığı için şu anda ekmeklik buğday piyasada tonu 6 buçuk ile 7 bin lira arasında satılıyor, o da 45 günlük bir vadeyle satılıyor. Bu durumda cefakâr çiftçi perişan durumdadır ve sektör kitlenmiş durumdadır. Biz buradan sayın yetkililere sesleniyoruz; Bir an önce çiftçinin karagün dostu diye sloganı olan TMO lütfen alım noktalarını açsınlar alternatif alım noktalarımı yapar ne yapması gerekiyorsa yapsın alımları yapsınlar. TMO’nun görevi olan çiftçi lehine regülatör görevini yerine getirmek, çiftçi lehine fiyat istikrarını sağlamaktır bunu yapmadığı takdirde eğer çiftçinin bu sorununa el atıp çözüm bulmazlarsa fiyat dengesini sağlamazlarsa, bilinçli veya bilinçsiz bunu fırsat görenlere bu fırsatı vermek olur. Marketlerde hepimiz görüyoruz Makarna, un, pasta, bulgur ve temel gıda maddeleri ucuzlamış mı hayır. O zaman bu pahalılıkta neden fırsatçılara devletin açıkladığı fiyatın altında alım fırsatı veriliyor. Bir an önce bu sıkıntının giderilmesi için çağrımızı yeniliyoruz. Lütfen ilgililerin ve yetkililerin bunu gelip yerinde görmesini ve alım alanlarını genişletmesini ve randevuları açmalarını talep ediyoruz.” diye konuştu.

Mardin-Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi de yaptığı açıklamada, “Mardin’de 1 yıldır bölgemizde alın teri ile üretim yapmaya çalışan çiftçilerimiz var. Gerçekten bu fiyatı göründe çok üzülüyoruz. Hiç kimse bu vebalın altına girmemesi gerekir çünkü çiftçi bin bir emekle, girdi maliyetleri ile sıkıntılar çocuklarının rızkını geleceğini hiç kimsenin heba etmesine hakkı yoktur.  Onun için biz çiftçi temsilcileri olarak bölgemizde başlayan hububat hasadında hükümetimizin açıkladığı fiyatlar üzerinden TMO’ların lisanslı depoların acilen alım yapması lazım ki rekabet olsun, çiftçi büyük fabrikaların fiyat oyunlarına mahkum olmasın. Çiftçinin ürünü heba edilmesin. Onun için buradan çağrımızdır lisanslı depoların acilen faaliyete geçmesi lazım TMO’ların acile buğday alımına başlaması lazım. Eğer ki yığın sıkıntısı varsa Mardin Organize sanayi bölgesinde çelik silolar hazır bekletiliyor. Bunları en azından kiralayıp onlarla anlaşma yapıp oraya dökülmesi lazım. Onun için buradan çağrımızdır; Çiftçinin buğdayı, çiftçinin bu girdi maliyetlerine karşı gerçekten zarar ediyor. Çiftçiyi tarladan bıktırıyor. Bir yıllık emeğimizi alın terimizi heba etmemek için bunun arkasını bırakmayacağız.” ifadelerini kullandı.

Kızıltepe Hububat ve Ticaret Merkezinde esnaflık yapan Mehmet Ali Dinler ise piyasada fırsatçılık yapıldığını ileri sürerek, “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ekmeklik buğdayda 8 bin 250 TL,  9 bin 250 TL fiyat verdi.  Şimdi piyasada yüksek lisanslı depoculuk var. Kızıltepe’de 180 bin boş yer var. Yalnız bu lisanslı depo sahipleri çiftçiden mal almıyor. Kendileri boşaltıyor ve piyasada gittikçe buğdayın fiyatı düşüyor. Ton başına 9 bin TL olan bir buğdayı 8 bin TL’ye alıp 9 bin TL’ye devlete satıyorlar. Şimdi 180 bin tonu hesapladığın zaman 180 milyon para yapıyor. Bu da çiftçiye zarar olmuş oluyor. Çiftçi aslında fiyattan memnun… Yalnız piyasaya ürününü getirdiği zaman 1 TL’den daha aşağı satıyor. Ondan sonra çiftçi isyan ediyor. Gübre ve mazot fiyatları yükseliyor.” açıklamasında bulundu.

Pusulabet güncel giriş.