Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Mardin’de 32 binada ağır hasar tespit edildi

TMMOB Mardin İl Koordinasyon

TMMOB Mardin İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Aydın Aslan, Mardin il genelinde 1000 binayı incelediklerini, bunlardan 32’sinin ağır hasarlı olduğunu iddia etti.

 

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mardin İl Koordinasyon Kurulu, deprem sonrası kentte yaptıkları çalışmaları kamuoyu ile paylaştı. Oda binasında yapılan basın açıklamasını Mardin İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Aydın Aslan okudu. Aslan, Mardin’de acil olarak yıkılması gereken 32 binanın bulunduğunu iddia etti.

6 Şubat’ta ilki saat 04.17’de Kahramanmaraş/Pazarcık merkezli 7.8, ikincisi saat 13.24’te Kahramanmaraş/Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğünde 2 depremin yaşandığını hatırlatan Aslan, “Türkiye’de; Diyarbakır, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Kilis, Adana, Osmaniye, Gaziantep ve Hatay ile Suriye’de İdlib, Halep, Hama, Lazkiye, Tartus ve Rakka kentlerinde büyük yıkıma yol açan bu depremler sonrası artçılar hala devam etmektedir” dedi.

TMMOB Mardin İl Koordinasyon Kurulu olarak depremin ilk gününden itibaren Mardin genelinde hasar tespit çalışmaları başlattıklarını kaydeden Aslan, yaşanan depremde kentte ciddi sarsıntıların hissedildiğini, bu sarsıntılar ile beraber kentte büyük bir panik hali yaşandığını ifade etti.

Aslan, sözlerine şöyle devam etti: “TMMOB Mardin İKK bünyesinde İMO öncülüğünde kurulan hasar tespit komisyonumuz tarafından kentte hemen incelemeler başlatılmış olup kamuoyuna ve yurttaşlara bu yönde duyurular yapılmıştır. Komisyonumuza hasar tespit için birçok başvuru yapılmış olup, meydana gelen 2. deprem ile beraber bu başvurular halk tarafından yoğun bir talebe dönüşmüştür. Kent merkezi, ilçe ve kırsal mahallelerden kurumumuza gelen talepler doğrultusunda tüm yapılar ivedilikle incelenmiştir. Bu kapsamda Mardin ilinde yaklaşık 1000 bina incelenmiş olup hasar tespiti yapılmıştır. Her ne kadar Mardin ilimizden aktif bir fay hattı geçmiyor olsa da yaşanan depremler Mardin için de risklerin olduğunu göstermiştir. ‘Mardin İli Risk Azaltma Planı’nda da yer alan, yapılan çalıştaylar ve bilimsel analizler sonucunda da ortaya çıktı ki Doğu Anadolu Fayı’nın Palu-Maraş arasındaki kısmı ve Lice ilçesinin kuzeyinde yer alan Bitlis-Kenet sistemine bağlı Karacadağ açılma çatlağının deprem üretme potansiyelinin olduğu gerçeği önümüzdedir. Bu gerçeğe rağmen inşaatların yapım sürecinde deprem riski yeterince dikkate alınmamakta, deprem riskine dair yerel yönetimler ve kurumların herhangi bir denetim ve çalışmaları da bulunmamaktadır. Mardin’de yapılaşmanın düzensiz olması ve kat sayılarının 15 kat ve üzeri yapılmasının olası bir depremin ilimizde oluşturabileceği zararı arttıracağı değerlendirilmektedir. Bunun öngörülmesine rağmen herhangi bir tedbir alınmadığını acı bir tecrübe ile gördük.”

Yapılan hasar tespit çalışmaları sonucunda Kızıltepe’de 2 adet tarım amaçlı kullanılan yapının yıkıldığını ve 24 binanın ağır hasarlı olduğunu belirten Aslan, Derik’te 2 binanın ağır hasarlı olduğu, Artuklu’da 6 binanın orta ve ağır hasarlı olarak tespit edilip Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’ne bildirildiğini söyledi.

Aslan, “Eski Mardin’de birçok tarihi ve betonarme yapının zarar gördüğü ve yıkılma tehlikesi olan yapılara hemen müdahale edilmesi gerektiğini Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne bildirilmiştir. Kırsal mahallelerde birçok yapının zarar gördüğü komisyonumuz tarafından tespit edilmiştir. Yaptığımız tespitler doğrultusunda birçok binada yapısal kusurlar tespit edilmiştir. Zemin etüdlerinin yönetmeliklere uygun olarak yapılması için ilgili idarelerin çalışmalar yürütülmesi gerekir. İlgili idarelerin işyeri açma aşamasında kesinlikle projesine uygun yapılıp yapılmadığını taşıyıcıların zarar verilip verilmediğini kontrol edilmelidir.” dedi.

Bettilt güncel giriş.