Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Mardin OSB’nin parlayan yıldızı: Marşah Çağdaş Bulgur

Medeniyetlerin başkenti Mardin’in ‘Mezopotamya

Medeniyetlerin başkenti Mardin’in ‘Mezopotamya güneşi’ olarak adlandırılan bulguru 20 yıldır üreten Marşah Çağdaş Bulgur, ihracat ağını genişleterek Almanya gibi Avrupa ülkelerine de açıldı.

Mardin Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) 2002 yılında kurulan Marşah Çağdaş Bulgur, ürettiği 7 çeşit bulgurla Türkiye’nin yanı sıra Irak ve Almanya’ya bulgur gönderiyor.

6 bin kapalı, 9 bini açık olmak üzere toplamda 15 bin metrekare alan üzerinde kurulu bulunan fabrikada günlük 165 ton bulgur üretme kapasitesine sahip.

Kendi markalarıyla dünyaya açıldıklarını ifade eden Marşah Çağdaş Bulgur Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Dölek, Mardin’in yöresel lezzeti olan ve “Mezopotamya Güneşi” olarak adlandırılan bulgurun geçtiğimiz yıllarda tescillendiğini hatırlattı.

Hem ihracatta hem de yurt içi piyasasında Mardin bulgurunun pazar payının arttığını kaydeden Dölek, Mardin’in, Türkiye’deki bulgur üretiminin yaklaşık yüzde 25’ini, ihracatın ise yüzde 35’ini karşıladığını söyledi.

Faruk Dölek

“20 yıldır doğanın lezzetini evlere taşıyoruz”

Dölek, “Bizim bölgemizin bulguru meşhurdur. 20 yıla yakındır bu işi yapıyoruz. Her sezon 25 bin ton buğday alıp bulgur yapıyoruz. Irak’tan sonra Almanya gibi Avrupa ülkelerine de ihraç etmeye başladık. Yurt içinde de birçok bayimiz var. Mardin’de de dağıtımını yapıyoruz. Tadı güzel olduğu için halk tarafından çok tercih ediyor. Yazın sahada güneşte kurutuyoruz. Kuruyan 25 bin ton buğdayı fabrikada öğütüyoruz. 50 kişiye yakın insan bizimle çalışıyor. 7 çeşit bulgur üretiyoruz. Köftelik, şehriyeli, sade, pilavlık var. Hepsinin çeşidine göre ambalajı var. Marşah Çağdaş Bulgur olarak 20 yıldır doğanın lezzetini evlere taşıyoruz.” dedi.

 “Mardin bulgurunun kalitesi ispatlanmıştır”

Dölek, “Mezopotamya Ovası’nda dünyanın en kaliteli buğdayı yetişiyor. Bu buğdaydan dünyanın en kaliteli bulgurunu yapıyoruz. Mardin bulgurunun rengi, tadı, aroması ve kalitesi ispatlanmıştır. Mardin bulgurunu diğer bulgurlardan ayıran temel özellik, kehribar sarısı rengidir. Kehribar sarısı renk, bulgurda önemli bir kalite kriteridir. Mardin bulguru bu özelliğini yetiştiği kırmızı topraklardan ve buğdayın süt olum dönemindeki Mardin güneşinden alır” diye konuştu.

“Sağlıklı beslenmek isteyenler bulgur tüketsin”

Sağlıklı beslenmek isteyen herkese Mardin bulgurunu tavsiye eden Dölek, son olarak şunları söyledi:

“Bulgurumuz hem kaliteli hem doyurucu hem çok lezzetli hem de ekonomik olduğu için mutfakların vazgeçilmesi arasındadır. İçinde barındırdığı lif ve protein oranının yüksek, mineral ve vitamin deposu olması sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Bulgur, kan şekerinin dengelenmesini sağladığından, şeker hastalarının sorunlarına çare oluyor. Bulgur içindeki bolca besin lifi, mineraller ve vitaminler sayesinde kan şekerinin dengelenmesinde de önemli roller üstleniyor. Kısaca sağlıklı beslenmek isteyenlere bulgur öneriyoruz.”